Slide BLOG Stap in onze wereld en lees waar wij
ons dagelijks mee bezig houden

Met gezonde boodschappen toch geld besparen


Regelmatig hoor ik in de spreekkamer het argument dat gezond eten duur is. Dit is voor mijn patiënten één van de redenen waarom het lastig is om een gezond eetpatroon vol te houden. Op het eerste gezicht moet ik mijn patiënten daar helaas gelijk in geven, kipfilet is duurder dan een slavink. En dan is biologisch vlees en groente nog weer duurder dan de niet biologische variant. Maar daarnaast hebben supermarkten ook een vernuftig trucje. Ongezonde producten zijn vaker in de aanbieding en liggen vaak dichter bij de kassa dan de gezonde producten. Eén van de redenen is dat goedkoper eten ook voor supermarktketens goedkoper is in te kopen. Over het algemeen betalen mensen nog steeds het liefst zo min mogelijk dus daar wordt ook slim op ingespeeld. Maar als de supermarkt slim kan zijn, dan kun jij dat ook. De goedkopere producten, en dan vooral de suiker- en koolhydraatrijke, bevatten vaak weinig vezels en voedingstoffen, waar je al snel weer een hongergevoel van krijgt en meer van gaat eten. Ook snel gekweekt niet-seizoensgroente is vaak tamelijk voedingsarm. Tot slot nog de kiloknallers vlees, die zitten vol met water. Kies je de juiste (biologische) vlees en groente producten, dan zal je merken dat je langer een vol gevoel houdt en minder gaat eten.

Een belangrijke tip is om naar de supermarkt te gaan met een boodschappenlijstje. Hierdoor word je niet afgeleid door alle producten om je heen, word je niet verleid door aanbiedingen en voorkom je impulsaankopen. Als je een duurder product koopt zoals walnoten of Extra Vergine olijfolie, kijk dan of je de grootverpakking kunt kopen. Meestal scheelt dit een kleine euro en je krijgt er veel meer bij zodat je er langer mee kan doen.

Voor sommigen is het doen van wekelijkse boodschappen een uitermate effectieve manier om goedkoop boodschappen te doen, ikzelf ben hier ook voorstander van. Maak van tevoren een weekmenu. Gebruik de restjes van de ene dag voor de andere dag. Zo eet je iedere week je koelkast leeg, zonder dat je producten hoeft weg te gooien. Lekker duurzaam! Eet je bijvoorbeeld op maandag een roerbakschotel met spinazie-bloemkool-champignons, maak dan op dinsdag een lekkere spinazie-champignon-omelet als lunch. Door voedingsrijkere en volwaardiger (biologische) producten te eten, zal je merken dat je minder hongergevoel hebt en minder zal eten. Hierdoor hoef je een stuk minder tussendoortjes en andere overtollige producten aan te schaffen en is een gezond eetpatroon financieel makkelijker vol te houden. De besparing wordt zelfs nog groter als je dit gaat combineren regelmatig een dag of dagdeel vasten. Goed voor je portemonnee, je gezondheid en de planeet!

Go to Top